SCD – Specific Carbohydrate Diet

I en vecka har jag nu ätit efter en diet som heter SCD (Specific Carbohydrate Diet), som går ut på att utesluta komplexa kolhydrater och de flesta mjölkprodukter. De kolhydrater jag får äta kommer i stort sett bara från grönsaker och vissa frukter, förutom det ska energibehovet täckas av protein och fett från bra källor.

Mest information har jag hittat på amerikanska hemsidor, där är det många som anser sig själv botade från crohns och ulcerös colit efter att de följt denna diet i många år. Elaine Gottschall är en av pionjärerna inom denna kost och hon har skrivet en bok som heter Breaking the Vicious Cycle. Denna diet är väldigt strikt och det boken innehåller viktigt information och recept. På hennes hemsida finns även en lista på sådana matvaror som är tillåtna och inte tillåtna. Tex. sådant som har någon tillsats av socker försvinner, det kan vara väldigt svårt att hitta tillåten mat som är fri från tillsatser.

Grundstommen i sc-dieten är scd-yoghurten, en yoghurt som du gör själv och som ska mjölksyrejäsas i 24 timmar. Den långa jäsningen gör att allt mjölksocker försvinner. Yoghurten innehåller massor med bra bakterier, protein, vitaminer, mineraler, aminosyror och den är dessutom väldigt lättsmält.

Jag har gjort yoghurten i 3 omgångar, första gången var det lite knepigt, men det ganska enkelt. Jag gjorde den i ugnen. När jag väl började äta yoghurten blev jag dålig i magen, men det är tydligen normalt när man inte är van vid bakterierna. Det gick över efter 1-2 dagar.

Första 2-5 dagarna ska man egentligen inte äta kolhydrater över huvud taget, introdieten kallas det. Då äter man bara tex. kycklingsoppa, yoghurt eller en speciell ostkaka som är gjord på bland annat yoghurt. Efter det får man börja lägga till olika matvaror i kosten.

Jag själv började inte med någon introdiet utan åt direkt från det som fanns tillåtet på listan. Det stora problemet var att mitt energiintag blev mycket lägre än normalt, nästan halverat. Efter ett par dagar började energiintaget bli högre men det är ändå svårt att hålla ett högt intag utan pasta, ris, potatis och bröd.

Det goda effekten som jag börjat märka är att jag får gå på toaletten mer sällan, och att jag inte känner något sug efter mat. Dessvärre är det svårt att komma igång och få en bra varierad kost. Det är också dyrt att gå efter denna diet, kött och grönt i stora mängder är inte billigt. Matvaror utan tillsatser finns inte alltid i butik utan måste beställas eller köpas i en hälsokostbutik.

Till det tråkiga… Jag har nu avbrutit dieten efter 7 dagar. Den stora faktorn var att jag fick mycket mer blod i avföringen, även om det var färre toalettbesök och utan nämvärda diarréer. Mer blod är också något som sägs kunna uppstå i början, men bör gå över efter någon/några månader. Även det att denna kost ska hållas strikt i flera år känns svårt att hålla.

Jag har lärt mig massor denna vecka som gått, och jag kommer att tänka mer på vad jag äter, men potatis, ris, pasta, och bröd kommer att komma tillbaka i mitt liv. 24-timmars yoghurten kommer jag att fortsätta äta.

Jag kan inte garantera att jag fått all fakta rätt och jag är ingen expert på området :)

7 Responses to SCD – Specific Carbohydrate Diet

 1. Johanna Malm skriver:

  Heej, tänkt på dig. Och nu förstår jag varför. Du mår inte alls bra vad jag förstått av din läsning. Usch! :( Vad säger läkaren? Något dem kan göra?

  Jag såg att du börjat med en ny special diet. Jag själv har börjat med LCHF fast utan kött och kyckling. Men börjat med fisk igen då jag tror den har bäst effekt. Och tro det eller ej, men magen är bättre än den varit på länge. Jag har energi som aldrig förr. Gladare. Och då har jag bara ätit detta drygt en vecka. Jag kör inte jättemycket fett, men fett i lagom mängd och mycket grönsaker, ägg och frukt. (frukt är ett big NONO men jag vill ha det och tror att det funkar ändå). Kanske något du funderat på?

  Hoppas du blir bättre snart.

  Många hälsningar
  Johanna

  • Jag och Crohns skriver:

   Hej, vad snällt av dig att ha mig i dina tankar :) tack!

   Vad bra att du hittat en kost som fungerar. SCD är ganska lik LCHF fast lite mindre inriktad på fettet, och utan mjölk. Det gick faktiskt ganska bra att öka fettet för mig när inte kolhydraterna fanns kvar. Jag kommer säkert testa det här igen, men nu under jul känns som fel tid att starta. Magen var faktiskt mycket lugnare, nästan normal under vissa dagar, men dock så kom blodet. Jag tror absolut att denna kost kan fungera, men jag måste ta bort fler saker som jag inte borde ätit. På tal om frukt så lär väl mogna bananer vara rätt snälla. Jag gjorde bland annat bananpannkaka av ett ägg och en mosad banan, blev som en efterrätt.

   Jag ska i alla fall testa mig mot gluten och laktos, bara för att få det ur världen.

   Tack för hälsningen!

 2. Miia skriver:

  Hejsan

  Jag undrar vad du använder för starter till SCD yoghurten eftersom jag inte hittat några bra återförsäljare i sverige??

  mvh Miia

 3. Anna Larsson skriver:

  Jag har haft Crohn sedan 1998 och kosten har inte påverkat mig nämnvärt tidigare, stress däremot är livsfarligt.

  Nu när jag är äldre så har jag märkt att kosten fått större betydelse än tidigare. Jag är inte helt glad i dieter över lag utan har bestämt att lyssna på vad kroppen suger efter, reflektera över varför för att kunna se vilka ämnen jag saknar i kosten för tillfället. Låter mer komplicerat än det är. Just nu- i ett skov vill kroppen ha mycket proteiner, mindre fetter, lite mindre potatis, ris och bröd samt mer grönsaker- gärna broccoli av någon anledning. Jag har tidigare haft ett jätte sug efter pumpakärnor och de visar sig innehålla mycket proteiner så nu försöker jag få proteinerna från fisk, kött och kyckling i stället eftersom pumpakärnor också innehållet ett ämne som kan reta tarmen. Mjölk dricker jag massor av för tillfället, tar det gärna med cornflakes.

  Detta har fungerat väldigt bra på min mage. Den är lugnare, smärtorna är färre och avföringen är något fastare. Helt fast kommer det aldrig bli eftersom jag saknar tjocktarm och har bäckenreservoar. Det jag däremot alltid måste tänka på- som jag är dålig på- är att låta bli stressen, inte jobba för mycket vilket är svårt när man har ett arbete man älskar. Nu har jag hjälp av underbara kollegor som ser när jag ska dra ner på tempot och det är mycket värdefullt.

  // Anna

  • Jag och Crohns skriver:

   Jag brukar också äta cornflakes med mjölk eller fil (laktosfri), det brukar fungera bra under skov också. Jag äter ganska likt dig faktiskt, kyckling är min favorit.

   Håller helt med dig angående stressen, det kan verkligen få en att bli dålig snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: